تغذیه مرغ تخمگذار چیست:

تغذیه مرغ تخمگذار، موضوع مهم و به طبع پیچیده ای است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. در واقع اساس مهم تغذیه مرغ تخمگذار، فیزیولوژی و هم چنین آناتومی مرغ و دستگاه گوارش آن، آشنایی با مواد غذایی و ماهیت آن ها، محدودیت ها و میزان حداکثر استفاده از آن ها، آشنایی با ترکیب صحیح و درست آن ها که منجر به یک رابطه ی مکملی بین آن ها شود و غیره می باشد. اما می خواهیم در این مقاله شما را به مواد تشکیل دهنده ی تغذیه مرغ تخمگذار، آشنا گردانیم.

برای جواب دهی بهتر ما باید در تغذیه ی این نوع مرغ از مواد مختلف استفاده نماییم. تا بدن او بتواند از تمام مواد معدنی و آلی موجود در غذا استفاده کند و کارایی بهتری داشته باشد.

باید بدانید که تغذیه مرغ تخمگذار یک بحث پیچیده و علمی است و نیاز به مطالعه و تحقیق دارد. لذا نمی توان آن را ساده گرفت و نقص در عملکرد آن شد. علاوه بر کیفیت مواد غذایی یا همان کیفیت تغذیه مرغ تخمگذار، ما باید مسئله ی اقتصادی را نیز در نظر بگیریم. طی تحقیقات مهمی که در این راستا برخی از افراد متخصص داشته اند، بیان نموده اند که کنجاله سویا می تواند مواد غذایی مناسبی برای این مرغ ها باشد.

مواد مغذی مهم

علت آن هم وجود مواد مغذی مهمی نظیر پروتئین، مواد معدنی، چربی و ویتامین ها است. هم چنین اظهار داشته اند که این ماده ی غذایی را می توان به عنوان غذای اصلی در نظر گرفت و در کنار آن از مواد غذایی فرعی نظیر ضایعات نانوایی، سبوس گندم، پودر گوشت و حتی باز مانده های کارخانجات آبجوسازی که معمولا در خارج از کشور وجود دارند، می باشد. باید بدانید که محرک های رشد هم به عنوان تغذیه مرغ تخمگذار می تواند مناسب باشد.

اما در مصرف آن محدودیت های زیادی وجود دارد. محرک های رشد نظیر کوکسیدیوستات ها و باسیتراسین می باشد. در تغذیه مرغ تخمگذار، یک ماده ی غذایی جالب اما ضروری وجود دارد که به آن ها بازدارنده های رشد کپک ها می گویند. این مواد از رشد مایکونوکسین ها جلوگیری می کنند.

حال می خواهیم بدانیم که چرا مصرف این نوع ماده برای طیور اجباری و ضروری است؟ باید بدانید که مایکونوکسین ها برای این نوع از حیوانات خطرناک هستند و موجب آسیب رساندن به سلامتی آن ها خواهند شد.

 

تغذیه مرغ تخمگذار

 

باید ها و نباید های  تغذیه مرغ تخمگذار:

در تغذیه مرغ تخمگذار، یک سری باید ها و نباید ها وجود دارد که این باید ها و نباید ها از نظر بهداشت جهانی نیز تایید شده است. برای مثال شما هرگز نباید به تغذیه مرغ تخمگذار، هورمون ها را اضافه نمایید زیرا افزودن هورمون به تغذیه مرغ تخمگذار، موجب خطر افتادن جان و سلامت انسان ها خواهد شد.

اگر چه این روش از نظر اقتصادی بسیار به صرفه است ولی در صورت مشاهده توسط وزارت بهداشت ممکن است جرایم سنگینی را با خود به همراه داشته باشد.

برخی از مرغداری ها برای عملکرد بهتر از روی یک چارت از پیش تعیین شده به تغذیه مرغ تخمگذار خود می پردازند که این موضوع بسیار خوب و استاندارد است. آن ها گله های خود را به طور کامل و دقیق تحت نظر می گیرند تا در صورت هر گونه کم و کاستی از اشکال تغذیه مرغ تخمگذار با خبر شوند.

عوامل موثر دیگر در تغذیه :

علاوه بر تغذیه مرغ تخمگذار، ما عوامل موثر دیگری در تغذیه ی این حیوانات داریم که شامل استراحت و آسایش حیوان و هم چنین میزان مصرف ماده ی غذایی است. اگر هر سه مورد در تغذیه مرغ تخمگذار، عملی شود.

بی شک ما راندمان بیش تری را خواهیم داشت. توجه داشته باشید که روش تغذیه مرغ تخمگذار باید به گونه ای باشد که این حیوانات به طور کامل تمام مواد غذایی مورد نیاز خود را به اندازه ی کافی دریافت کنند و بازدهی خوبی هم داشته باشند.

سایر باید ها و نباید های  تغذیه مرغ تخمگذار:

یک نکته ی مهم که وجود دارد این است که نیاز های همه ی مرغ ها یکسان نیست. لذا آن ها بر اساس سن و میزان تولید خود نیاز های متفاوتی دارند. به همین جهت باید در تفکیک نهایت دقت را داشته باشید تا تولیدات شما سود آور باشد.

البته مرغ ها در هر سن و وزنی که باشند و هر نوع میزان تولید را هم که داشته باشند به یک سری مواد غذایی یکسان نیاز دارند اما تفاوت اصلی در میزان این مواد مصرفی است.

باید تغذیه مرغ تخمگذار به صورت یکنواخت باشد و طی یک برنامه ی خاص پیشرفت کند. در صورت هر گونه نوسان ممکن است که در تولید ضرر نمایید. شما باید تمام موارد مربوط به مرغ ها را بررسی کنید تنها میزان و نوع ماده ی مصرفی و هم چنین میزان استراحت حیوان کافی نیست. بلکه ما برای داشتن سود بیش تر می جنگیم.

 

آگاهی از قیمت تمام مواد غذایی

بنابراین برای داشتن سود بیش تر باید از قیمت تمام مواد غذایی مصرفی آگاه باشیم و از جایگزین هایی با قیمت مناسب استفاده نماییم.

در این صورت علاوه بر این که توانسته ایم به خوبی نیاز های تغذیه مرغ تخمگذار را تامین کنیم بلکه توانسته ایم به سود بیش تری هم در این راستا به دست آوریم. علاوه بر موارد ذکر شده  در بالا دما نیز در تخمگذاری مرغ ها بسیار موثر است. بنابراین ما باید یک محیط با شرایط مناسب و یکسان فراهم نماییم.

این محیط باید دارای درجه ی حرارت مناسب باشد و تهویه هوای خوبی هم داشته باشد. سن نیز یک مسئله ی مهم در تخمگذاری است، برای مثال پولت هایی که جوان هستند نسبت به مرغ های بالغ و تخمگذار به میزان کلسیم کم تری نیاز دارند. زیرا آن ها تخمگذاری کم تری داشته و به کلسیم جهت تولید پوست تخم مرغ نیاز ندارند. این مرغ ها نیاز به مواد دیگری چون ویتامین ها، اسیدآمینه ها، پروتئین ها، مواد معدنی و مواد انرژی زا دارند.

 

مرغ تخم گذار

 

مواد مورد نیاز در تغذیه مرغ تخمگذار:

هر مرغ تخمگذار به یک سری مواد مغذی اصلی نیاز دارد که به شرح زیر می باشند.

کربوهیدرات ها: این ماده را شما می توانید در ذرت ها، انواع غلات، جو ها، گندم ها، یوف ها و غیره به دست آورید. مهم ترین و بزرگ ترین گروه در تغذیه مرغ تخمگذار، کربوهیدرات ها می باشند. کربوهیدرات ها نیز موجب تولید انرژی می شوند اما انرژی آن ها به اندازه ی چربی ها نیست.

چربی ها: این ماده ی غذایی سرشار از انرژی است که برای حرکت و تولید تخم مرغ بسیار عالی و مناسب می باشد.  

ضایعات کارخانه ها: این کارخانه ها شامل کارخانه ی آبجو سازی در خارج از کشور، کارخانه ی آرد سازی در داخل کشور و غیره می باشند. که در واقعا با آسیاب نمودن برنج، جو، ذرت، و سایر غلات های دیگر پس مانده هایی دارند که از آن ها می توان در تغذیه مرغ تخمگذار استفاده نمود. قیمت آن ها هم مناسب است.

سایر مواد مورد نیاز در تغذیه مرغ تخمگذار:

انواع علوفه و گیاه های سبز: در تغذیه مرغ تخمگذار باید از گیاهانی نظیر یونجه و غیره استفاده نمود. اما به علت در دسترس نبودن این گیاهان در تمام فصول معمولا مرغداری ها از نوع خشک شده ی آن در تغذیه مرغ تخمگذار استفاده می کنند. برگ درختان و سایر علف های شیرین نیز نظیر شبدر می توانند مواد غذایی مناسبی باشند.

پروتئین: اصلی ترین ماده ی غذایی در تغذیه مرغ تخمگذار، پروتئین ها می باشند زیرا همان طور که می دانید بیشترین ماده ی تشکیل دهنده ی تخم مرغ پروتئین است. در مواد غذایی نظیر بادام زمینی، کنجاله ی سویا، تخم پنبه و غیره می توان پروتئین به وفور وجود دارد.

لذا استفاده از این مواد غذایی ها برای تغذیه مرغ تخمگذار، موثر و مناسب است. کنجاله ی سویا دارای پروتئین گیاهی فراوانی می باشد. بعد از کربوهیدرات ها، گروه پروتئین ها بزرگ ترین گروه ماده ی غذایی در تغذیه مرغ تخمگذار می باشند. در این گروه ما دو دسته ی پروتئین حیوانی و پروتئین گیاهی داریم که هر کدام به شرح زیر می باشند:

پروتئین حیوانی:

پروتئین حیوانی: این دسته شامل ضایعات ماهی ، پودر گوشت ، پودر ماهی ، پودر استخوان، ضایعات کشتارگاه های طیور و کشتارگاه های دام، ضایعات کارخانه های لبنی و غیره می باشد.

ما می توانیم در تغذیه مرغ تخمگذار از مکمل های پروتئینی استفاده نماییم که دارای آمینو اسید های ضروری می باشند. با استفاده از مکمل پروتئینی در تغذیه مرغ تخمگذار، مرغ ها دیگر دچار کمبود پروتئین نخواهند شد.

 

تغذیه مرغ تخم گذار

 

مواد مغذی مورد نیاز در تغذیه مرغ تخمگذار:

مرغ ها و طیور نیز مانند هر موجود زنده ی دیگری به مواد مغذی نیاز دارند. به همین جهت ما باید در تغذیه مرغ تخمگذار از مواد زیر استفاده نماییم. بیش ترین نیاز را مرغ های تخمگذار به مواد معدنی دارند که مواد معدنی به دسته ها و گروه های مختلفی تقسیم می شوند که در ادامه به توضیح آن ها خواهیم پرداخت:

مواد معدنی اصلی: این نوع از مواد معدنی شامل کلسیم، پتاسیم، ید، گوگرد، نیترات، منیزیم، فسفر، نمک طعام و غیره می باشند. این نوع از مواد معدنی به وفور در طبیعت وجود دارند و مواد غذایی بسیار هستند که شامل این نوع مواد معدنی باشند.

مواد معدنی کم یاب: این نوع از مواد معدنی کم یاب بوده و به ندرت در یک سری مواد غذایی یافت می شود و شامل آهن، منگنز، روی سلنیوم، مس و غیره می باشند.

آنتی بیوتیک ها: مکمل های آنتی بیوتیکی نیز در تغذیه مرغ تخمگذار باید وجود داشته باشند اما مقدار آن ها بسیار کم و ناچیز است. شاید برای شما جالب باشد اما از آنتی بیوتیک ها در تغذیه مرغ تخمگذار به عنوان محرک رشد استفاده می نمایند. باید توجه داشته باشید که آنتی بیوتیک های ضروری در طیور با آنتی بیوتیک های دارویی که بیش تر برای مصارف انسانی است متفاوت می باشد.

 

سایر مواد مغذی مورد نیاز در تغذیه مرغ تخمگذار:

ویتامین ها: مکمل های ویتامینی نیز به شکل کنسانتره در تغذیه مرغ تخمگذار وجود دارد.

آنتی اکسیدان: آنتی اکسیدان ها نیز به عنوان نقش محافظتی در تغذیه مرغ تخمگذار وجود دارد.

دارو ها: در تغذیه مرغ تخمگذار بایستی از دارو ها استفاده نمود که شامل هامنلی کوکسیدیوستات می باشد.

مواد دیگری نظیر هورمون ها، ادویه جات، دهنده های پلت ها، گزانتوفیل ها، آنزیم ها و غیره نیز می توانند در تغذیه مرغ تخمگذار جای داشته باشند. البته باید بدانید که مصرف این مواد ضروری نیست و در مواقع خاص باید از آن ها استفاده نمود و استفاده ی بیش از حد برخی از این مواد غیر قانونی است.

لذا دارای محدودیت در مصرف می باشند. تغذیه مرغ تخمگذار، به طور استاندارد و مناسب باید از حداقل چهل نوع ماده ی مغذی تشکیل شده باشد تا بتواند تمامی نیاز های مرغ تخمگذار را تامین نماید. اگر بخواهیم حداقل نیاز های طیور را رفع نماییم باید از بیست یا بیست و پنج نوع ماده ی مغذی در تغذیه ی آن ها استفاده نماییم. تمام اطلاعات ذکر شده در این مقاله علمی می باشد و در انجمن تحقیقات ملی (NRC)به ثبت رسیده است.

مرغ تخم گذار

 

میزان مصرفی هر ماده در تغذیه مرغ تخمگذار:

در میزان مصرف هر ماده ی مغذی که در این نوع  تغذیه  وجود دارد ما دارای محدودیت هستیم زیرا باید از آن ها به میزان درست استفاده نماییم.

باید بدانید که در میزان مصرفی این مواد با توجه به انرژی آن میزان را تعیین می نمایند. و این میزان انرژی را نیز با توجه به دفعات مصرف تعیین می نمایند. به طور کلی این میزان باید بتواند نیاز روزانه ی هر مرغ تخمگذار را بر طرف سازد.

البته این میزان و مقدار تعیین شده، همیشگی نیست زیرا در صورتی که میزان دمای محیط و میزان کالری مورد نیاز تغییر نماید. این میزان تعیین شده را نیز ما باید تغییر دهیم و با توجه به آن مقدار جدیدی را تعیین نماییم. عوامل ذکر شده در بالا ممکن است که باعث کاهش یا افزایش مقدار تعیین شده باشد.

در این زمان دیگر میزان ماده بر اساس انرژی تعیین نمی شود. برای به دست آوردن این میزان ها آن هم به طور صحیح و استاندارد باید زمان زیادی را صرف نماییم زیرا در تغذیه بسیار تاثیر گذار است و می تواند بازده و راندمان کار ما را به شدت کاهش یا افزایش دهد.

 

میزان ماده ی غذایی مصرفی به چه عوامل مختلفی بستگی دارد

میزان ماده ی غذایی مصرفی تغذیه مرغ تخمگذار به عوامل مختلفی بستگی دارد و می تواند در هر مرغ تخمگذار متفاوت باشد. نوع غذا، کیفیت تغذیه مرغ تخمگذار، میزان انرژی مورد نیاز هر مرغ، میزان انرژی موجود در ماده ی غذایی و میزان تولید آن مرغ تخمگذار، وزن مرغ تخمگذار، حرارت و دمای محیط سن مرغ تخمگذار و غیره عواملی هستند که در میزان مصرف هر ماده در تغذیه مرغ تخمگذار موثر می باشند.

با توجه به این که همه ی این عوامل می توانند در هر مرغ تخمگذار متفاوت باشند پس می توان نتیجه گرفت که میزان ماده ی مصرفی در تغذیه مرغ تخمگذار برای هر مرغ متفاوت است. برای مثال اگر ما کلسیم را در نظر بگیریم که اصلی ترین و مهم ترین ماده ی معدنی در تغذیه مرغ تخمگذار می باشد.

مرغ های جوان با تخمگذاری کم تر به میزان کلسیم کم تری نیاز دارد، اما مرغ های بالغ با وزن بیش تر و تخمگذاری بیش تر به خاطر تولید پوست تخم مرغ به میزان کلسیم بیش تری نیاز دارند. در نظر داشته باشید که باید همیشه بین تمام مواد غذایی موجود در تغذیه مرغ تخمگذار متناسب و متعادل باشد تا ما بتوانیم برای مرغ ها یک روال یکنواخت و بدون تنش را ایجاد نماییم.

 

غذای مرغ و خروس

 

انواع مواد غذایی موجود در تغذیه مرغ تخمگذار و شکل های مختلف آن ها:

شکل خرد شده یا بلغور  مانند ماده ی غذایی

شکل حبه ای و قطعه ای ماده ی غذایی

شکل آردی ماده ی غذایی یا شکل پودری آن

شکل دانه ی ماده ی غذایی

 

همه ی این اشکال را می توان در انواع غلات اعمال نمود که با ترکیب آن ها مواد دیگر می توان بهترین حالت ممکن را به وجود آورد. شکل های حبه ای و درشت مواد غذایی بهتر از شکل آردی این مواد است زیرا میزان زیادی از آن تلف نشده و ما بازدهی بیش تری خواهیم داشت.

باید بدانید که شکل مصرفی مواد غذایی با وزن گیری مرغ ها رابطه ی مستقیم دارد. همه ی ما می دانیم که وزن مرغ های تخمگذار باید ثابت باشد و جدا از افزایش وزن آن ها خودداری نماییم. افزایش میزان غذای مصرفی می تواند موجب افزایش وزن این مرغ ها شود و در نتیجه ی کلی کاهش تولید تخم مرغ را به دنبال خواهد داشت.

بنابراین ما باید در راستای ایجاد یک رژیم غذایی مناسب و یکنواخت برای این حیوانات تلاش نماییم. وزن کشی می تواند راهی مناسب برای ثابت نگه داشتن این طیور باشد. روش وزن کشی یه صورت اتفاقی و تصادفی است و نیازی نیست که تک تک این مرغ ها را وزن بگیریم. زیرا وزن گیری آن ها بسیار زمان بر است.

 

تغذیه مرغ و خروس

 

بیشتر بخوانید:


4.6/5 - (5 امتیاز)